Buitenland

Buitenlandstage buiten Europa
Je denkt eraan om jouw stage in het buitenland te doen. Dat is mogelijk en vanuit het ROC is geld beschikbaar om je hierin te ondersteunen. Bedenk van tevoren goed dat je drie tot zes maanden in een vreemd land bent en dat je je in die periode zelfstandig moet kunnen redden.
Als je buiten Europa stage gaat lopen, zitten daar echter wel een aantal haken en ogen aan vast. Zo moet je voor de meeste landen buiten Europa een visum aanvragen en wordt niet voor ieder land een vergoeding gegeven.

Voorbereiding
Geef bij jouw BPV coƶrdinator tijdig (minimaal een half jaar voor aanvang van de stage) aan in welk land je stage wilt lopen. Bijvoorbeeld voor Amerika en Australie zijn speciale programma’s beschikbaar voor studenten en er zijn organisaties die bemiddelen in stageplekken. Dit kan je veel uitzoekwerk besparen.

Omdat stages buiten Europa voor MBO-studenten relatief nieuw is, gaat het in alle gevallen om maatwerktrajecten. Het is daarom verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met het oriƫnteren op een dergelijke buitenlandse stage. Voor het aanvragen van bijvoorbeeld een visum is veel tijd nodig.

Voor meer informatie over de bemiddelingsorganisaties, kun je bijvoorbeeld eens kijken op de sites www.stage-usa.nl en www.stage-australia.nl

Klaar voor vertrek:
Om voor je vertrek alles goed te kunnen regelen hebben wij de volgende gegevens van je nodig:

Kopie van ID-kaart of paspoort
Kopie van de internationale zorgverzekeringspas (aan te vragen via de zorgverzekeraar)
Kopie van de polis voor de wettelijke aansprakelijksheidsverzekering (WA)